donderdag 28 juni 2012

Uit het leescafé van het CHC

De zomer is begonnen. Het is vandaag een heerlijk warme dag. De klokken van de toren worden weelderig bespeeld, zoals iedere donderdagmiddag. En ik dacht dat de beiaardier wegbezuinigd was? Misschien nu nog niet. Ik vind het prima. Het is al vier jaar elke donderdag raak. Ik heb het hele oeuvre van de Beatles langs horen komen en vorig jaar rond Pasen klonk de Mattheus over Winschoten. Verder wordt het langzaam stil. De vakanties beginnen ook. De vrijwilligers zijn zo nu en dan een weekje weg, hebben dagjes uit of andere verplichtingen. Zo stond in vanmiddag ineens rustig te neuzen in de boekenkast. Even een momentje.

De kast is in de afgelopen jaren steeds voller geworden. We hebben van alles gekregen en zo nu en dan iets gekocht. De komende weken ga ik daar zo nu en dan een boek uit halen om er iets over te schrijven. Vandaag het boek dat ik het eerst heb gepakt: Naar Winschoot op zoek, Winschoten in verhalen en gedichten.

Op de binnenflap van het boek staat een ZKV* van Jan Mulder. Hij werd achterna gezeten door een paparazzo, tot groot genoegen en heerlijke verontwaardiging. In Winschoten moet het rustig(!) zijn!!!

Het boek is samengesteld als een cadeau van de gemeente Winschoten. Het bevat verhalen en gedichten van  schrijvers die iets met Winschoten te maken hebben / hadden. De titel verwijst naar een gedicht van Saul van Messel (Jaap Meijer), dat in de laatste strofe zegt:

op kaalstjob** in mijn jeugd hing een etsje van struck***
een pogrom uit wat ver leek; het moordende polen
een goles**** lijkt te ver in gods raadselboek:
was toen al een etser naar winschoot op zoek?

A. Marja bracht zijn jeugd door in de pastorie van de Vrij Evangelische Kerk in Winschoten. Zijn verhalen Doorbraak en Maranathaschool gaan over die jeugd.
Max Dendermonde werd geboren in Winschoten en schreef onder meer Een zigeuner oet Winschoot.
Ook Hermine de Graaf kwam uit Winschoten. Haar vader was rector van de HBS. Toe ze tien was vertrok het gezin naar Den Helder. In haar verhaal praten haar tantes over de HEMA rookworst, en hoe mooi het zou zijn als je die in Winschoten ook kon krijgen. Ze zijn iets te vroeg vertrokken.....

Van een andere domineeszoon Jean Pierre Rawie, staat een aantal gedichten in het boek. Daarnaast nog verhalen van Jan Mulder (nu wat langer) en Gijs Wanders en gedichten van Simon Jurjen Redmeijer en Simon van Wattum. Het is een heerlijk onderhoudend boekje. Winschoten van alle kanten bekeken.

* Zeer kort verhaal, traditie bij Radio 4 op de dinsdag.
** Kaalstjob: centrum voor de gemeente
*** Herman Stuck: bekende joodse etser
**** Goles: diaspora

Geen opmerkingen: